fbpx
Biznes

Klub Komediowy & Robert Makłowicz

Na dziesięć dni przed Wigilią (będącą dla wielu Polaków najwyższej próby testem umiejętności kulinarnych) pojawi się u nas sam Robert Makłowicz! Dziennikarz, pisarz, publicysta, krytyk kulinarny i podróżnik. Pierwszy w dziejach polskiej telewizji zaproponował widzom zwiedzanie kulinarnej mapy świata i poznawanie go – dosłownie – od kuchni. Jako gospodarz cyklu reportaży podróżniczo-kulinarnych („Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”, „Makłowicz w podróży” oraz „Makłowicz w drodze”) oprowadzał telewidzów po wyjątkowych miejscach, ukazując związki kuchni z kulturą i historią odwiedzanych regionów.

Tymczasem (w oczekiwaniu na spotkanie z naszym gościem) podajemy przepis Roberta Makłowicza na barszcz wigilijny.

SKŁADNIKI

Wywar na barszcz
pęczek jarzyny jak do rosołu (cebula, marchewka, seler, por, pietruszka – koniecznie bez kapusty)
jeden burak
kilkanaście ziarenek pieprzu
kilka ziela angielskiego
liść laurowy
70-80 g suszonych prawdziwków
sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W jednym garnku gotować obrane jarzyny i przyprawy (w ok. 2 l wody), w drugim, mniejszym grzyby (wody znacznie mniej). Ugotowane wywary cedzimy i łączymy, jarzyny wyrzucamy (zafarbowały z powodu obecności buraka, jeśli gotujemy wywar bez buraka, można je zostawić do sałatki jarzynowej), grzyby zostawiamy na uszka. Mieszamy wywar z zakwasem buraczanym (1,5 l wywaru na 0,5 l zakwasu), podgrzewamy nie zagotowując (barszcz straci kolor), ew. doprawiamy sokiem z cytryny, solą, cukrem i świeżo zgniecionym czosnkiem.

Bilety: 35/25 zł

BILETY ULGOWE przysługują studentom, emerytom, rencistom oraz aktualnym studentom Szkoły Impro (prosimy o okazanie przy wejściu odpowiedniego dokumentu uprawniającego do ulgi)

Bilety na spektakl można kupić: